Multi crescatori si iubitori de pisici sustin ca este mult mai sigur pentru feline sa traiasca intr-un mediu sigur, protejat. Sunt atat de multe pericole la care sunt expuse, incat trebuie sa fim tot mai atenti la mediul pe care li-l punem la dispozitie, dar si la “bresele de securitate” pe care o felina este dispusa a le exploata. Pentru a asigura securitatea si sanatatea pisicutelor va propunem mai jos cateva motive care sa va faca mai vigilenti.
Monitorizarea tractului urinar si sanatatea activitatii intestinelor. O pisica crescuta in casa este mult mai usor de monitorizat. Sunt cateva semnale care ne pot face rapid sa intelegem ca pisicuta noastra se afla in suferinta si putem astfel lua deciziile cele mai bune pentru ea. Putem astfel observa cand nu reuseste sa urineze, sau atunci cand o face cu mare effort, ceea ce ne poate indica faptul ca pisica se confrunta cu o problema de blocaj a tractului urinar. De asemenea, materiile fecale ale pisicii ne pot indica anumite afectiuni precum constipatie, ocluzie intestinala (sange in scaun) etc. Toate aceste semnale ne obliga sa contactam de urgenta medicul veterinar. Daca pisica traieste intr-un mediu extins (umbla mult “brambura” pe afara sau prin vecini) astfel de observatii nu ar mai fi posibile.
Si daca tot o tii in casa, cumpara-i ceva bun (linkul te va duce intr-o pagina de promotii la delicii pentru draguta de ea).
In casa pisicile nu pot fi lovite de masini. Unul dintre factorii care contribuie la o rata ridicata a mortii premature la pisici este accidentul de masina. Suntem deosebit de trisiti ori de cate ori vedem o pisicuta lovita de o masina. In multe astfel de cazuri accidentele se soldeaza cu ceea ce poate fi mai rau: moartea felinei. Pentru a preintampina astfel de accidente este bine sa organizam eficient spatiul in care se poate misca pisica, sa o invatam cu ideea ca nicaieri nu este ca acasa, iar acolo unde este posibil sa o tinem sub o atenta supraveghere non stop.
Pisicile crescute in interior nu sunt “smotocite” de cainii dusmanosi. Cand eram copii, poate si din cauza desenelor animate, ni se parea amuzant sa asistam la urmaririle pline de suspans dintre un caine si o pisica. Acum, mari si responsabili fiind, me dam seama cat de periculoase si traumatizante pot fi astfel de momente in viata unei pisicute. Verifica cu atentie zona in care se plimba pisica si asigura-te ca nu intra in raza de actiune a vreunui caine periculos. Atentie sporita mai ales pentru crescatorii si de caini si de pisici. Crescute de mici impreuna animalele se imprietenesc, convietuiesc frumos. Dar pentru pisici acest lucru este si un real pericol. Simturile ii sunt oarecum “adormite” si s-ar putea sa creada ca toti cainii se poarta exact ca prietenul ei de curte / apartament.
“Pisicile de apartament” nu creaza probleme vecinilor. Daca noua ne plac animalutele extrem de mult nu este musai ca acelasi lucru sa se intample si cu unul sau mai multi vecini. Trebuie sa le respectam optiunile si sa facem in asa fel incat pisica noastra sa nu-i deranjeze. Pisica iubeste sa exploreze si daca va avea ocazia se va aventura pe teritoriul “inamic”. In urma incursiunilor ei se pot intampla si diverse “accidente”: ba un borcan spart, un cos de gunoi rasturnat, vreo carpa bine mototolita etc. Daca vecinul este unul care nu intelege situatia si nu accepta scuzele noastre atunci incepem sa avem o problema. Asa cum a ajuns o data acolo, o va face ori de cate ori are ocazia. Protejati pisica, protejandu-va astfel si relatia cu vecinii.
[mks_button size=”medium” title=”Reduceri mari si cadouri la hrana pentru pisici” style=”squared” url=”http://profitshare.ro/l/1454133″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-gift” icon_type=”fa”]
In dezbaterea interior-exterior trebuie sa mai luam in calcul si faptul ca exista oameni care chiar urasc pisicile si care le pot face rau fara pic de mila. Sunt si copii a caror curiozitate nevinovata poate dauna drastic unei feline, dar sunt si alte pisici care-i pot cauza animalutului nistru mari probleme.
Pisicile sunt animale extrem de posesive si-si apara teritoriul chiar cu pretul vietii. Aveti grija sa le creati un perimetru, o zona pe care sa si-o apere, dar in care sa nu aiba acces potentialii dusmani.
Pentru a le satisface totusi si nevoile de feline adevarate, dincolo de o hrana pentru pisici de calitate trebuie sa le punem la dispozitie si “provocari” care sa le suscite interesul. Putem astfel improviza jocuri care sa le tina active, le putem pune la dispozitie jucarii captivante sau chiar sa le imaginam adevarate scene in care nevoia de explorare sa fie atent dirijata spre o zona din care toata lumea sa castige: noi pentru ca vom avea disractia asigurata, dar si pentru faptul ca vom vedea cat de repede evolueaza educarea pisicutei, iar felina pentru ca este lasata sa se manifeste, pentru ca-si poate asuma decizii.
Cu cat pisica noastra este mai putin expusa la pericole precum cele descrise mai sus cu atat ne vom bucura mai mult de un companion vesel, sanatos si jucaus capabil sa ne aduca clipe de bucurie.