Ati observat, probabil, ca atunci cand va jucati cu o pisica, cand o faceti sa toarca, sau cand un caine da energic din coada atunci cand il bagati in seama va relaxati si intrati intr-o placuta stare de bine.
Oamenii de stiinta nu puteau rata acest lucru si au incercat sa exploreze modul complex de cum sunt afectate emotiile si fiziologia umana de catre animale de companie. Astfel de studii certifica faptul ca detinerea unui animal de companie poate fi si un factor benefic pentru sanatate, indiferent de varsta. Mai mult, pentru persoanele in varsta, un animal de companie poate fi si un real sprijin, dar si un partener pentru o viata mai sanatoasa, mai placuta.
Cercetarile facute reliefeaza aspecte oarecum surprinzatoare. Daca tot am pomenit de o categorie de varsta mai delicata, varstnicii, atunci sa incercam sa motivam cumva cele spuse pana aici.
In mod normal, placerea, bucuria sunt cele care ne vin imediat in minte ca si generatoare a starii de bine. Astfel de bucurii le primim din plin de la animalutele de companie. Ele il au pe acel «vino-ncoa’» care ne socheaza pozitiv, ne transpun intr-o lume mai frumoasa si ne aduc licare de speranta atunci cand avem mai mare nevoie.
Daca asociem la cele spuse si faptul ca, involuntar, animalele de companie ne transmit minunate pilule de sanatate, nu ne ramane decat sa ne bucuram de ce avem pe-acasa sau, acolo unde este cazul, sa ne gandim foarte serios la achizitionarea unui companion. Un animal de companie trebuie atent ingrijit, plimbat, ii trebuie hrana sanatoasa si apa curata, ingrijire si atentie cat cuprinde. Toate acestea ne si motiveaza, ne responsabilizeaza, dar ne ofera si beneficii.
Ce sesiune de “cardio” mai buna cunoasteti decat aceea de a merge la pas, prin parc, alaturi de companionul patruped? Chiar si atunci cand ne documentam despre mancare caini sau mancare pisici suntem atenti ca favoritii nostri sa beneficieze de ce este mai bun si mai sanatos. Specialistii spun ca, involuntar, aceasta focusare se transmite cumva si asupra a ceea ce cumparam de mancare pentru noi. Cum ar veni, cainele sau pisica ne educa, ne obliga sa fim mai atenti si sa manacam mai sanatos! Ce poate fi mai minunat?!
Joaca, incercarile noastre de a educa companionul sunt si ele activitati generatoare de buna dispozitie, adevarate tablete de sanatate pe care ni le administram cu voiosie. Toate acestea adunate intr-un studiu au aratat ca detinatorii de animale de companie (probabil cei care se si ocupa de ele, nu doar ca le detin…) se bucura de parametri de sanatate mult mai buni decat in celelalte cazuri (studiul a monitorizat circulatia sangelui, tensiunea, pulsul si temperatura).
Pentru cei mai in varsta companionul poate fi si solutia pentru invingerea singuratatii, iar atunci cand auzim cazuri in care cainele a pus “mana” pe telefon si a sunat la 112 pentru ca-i era rau stapanului ne bucura si ne fac sa vedem intr-o alta lumina calitatile de adevarat prieten ale unui animal de companie.
Voi ce animalut aveti?