Ingrijire caini Ingrijire pisici

Reguli de buna convietuire a animalutelor de companie cu copiii nou nascuti

Cresterea unui animal de companie, in familie, in preajma unui copil, asigura, pe langa buna dispozitie, si o serie de lectii care pot contribui la dezvoltarea unor simturi si comportamente ce-i vor fi de folos in viitor.

Dezbaterea in jurul acestei idei porneste de la intrebarea: “Este bine sa crestem un animal de companie in preajma unui copil?” Raspunsul categoric este DA, dar doar daca se respecta cateva reguli esentiale legate de igiena, educatia, hrana animalutului de companie.

Multe dintre discutii se poarta in jurul subiectului “animalele de companie si copiii foarte mici”. Este o tema cu adevarat delicata care necesita mai multa atentie. Sunt cazuri de familii care asteapta un copil, inteleg pe deplin noile responsabilitati, dar parca nu ar vrea sa se desparta de prietenul “de-o viata”, catelul sau pisica ce face deja parte din familie. Nici nu este nevoie sa o faca, dar este obligatoriu a se lua cateva masuri de protejare a mediului in care va creste.

copil-pisicaReguli pe care noi le gasim necesare:

  1. Educa-ti animalutul de companie inca dinainte de a veni bebelusul. Este clar, afectiunea si atentia ta se vor indrepta de acum incolo mult mai mult catre copil. Catelul sau pisica, in functie de cat de alintati au fost, se vor putea simti tradati, dati la o parte. Nu sunt de dorit viitoare reactii spontane, necontrolate, asa ca trebuie sa reduceti putin motoarele pentru a “raci” putin relatia, aratandu-i astfel amicului ca nu mai este “buricul targului”. Vor fi cu siguranta mici crize de isterie, plansete si vaicareli, dar trebuie sa va tineti tare pe pozitii. In cele din urma animalutul va pricepe si se va resemna. Pentru a nu fi o tranzitie violenta catre acest nou aspect al vietii sunt recomandate imaginarea de noi jocuri, cooptarea companionului in activitati la care nu a mai luat parte. Stim, ocupa timp, dar este compromisul pe care trebuie sa vi-l asumati daca va doriti pace si intelegere intre toti membrii familiei.
  1. Delimiteaza clar spatiile de acces. Daca pana acum nu te-a interesat foarte mult si ai lasat catelul sau pisica sa-si faca de cap punand stapanire pe tot spatiul de care dispui (ne gandim mai ales la spatiile mai mici, apartamente – la curte lucrurile sunt mult mai simple atunci cand cainele/pisica isi au resedinta outdoor), de acum incolo trebuie sa pui piciorul in prag si sa impui un set de reguli drastice. Cainele sau pisica nu trebuie sa aiba niciun fel de acces la spatiul/camera in care va locui nou-nascutul. Chiar daca se va simti inghesuit sau oarecum izolat, ganditi-va ca este spre binele copilului. Impuneti noile reguli referitoare la spatiu intr-un mod lejer, fara a fi agresiv. Restrangeti zonele progresiv dandu-i astfel companionului posibilitatea de a se adapta mai usor.
  1. Reconsiderati obiceiurile legate de igiena proprie si a animalului de companie. Faptul ca veti fi in contact si cu un animal de companie, dar si cu un copil foarte mic impune o mai mare atentie acordata igienei. Parul de caine sau de pisica nu face bine. Clar! Luati masuri! Daca este vara tundeti cainele la piele (poate fi caraghios, dar sigur e mai sanatos si pentru el si pentru dvs.). Chiar si pisica poate fi tunsa, intrebati medicul veterinar. Folositi din abundenta apa si sapunul ori de cate ori urmeaza sa intrati in contact cu bebelusul. Folositi papuci de casa, dar nu intrati cu ei in camera copilului. Spalati si periati cat de des posibil animalutul de companie. Nu mai spunem de curatenia “bec” din casa, lucru care se subintelege.
  1. Atentie la hrana pentru animale si la locurile unde companionul serveste masa. Daca pana acum nu va interesa acest aspect in mod deosebit, de astazi cainele sau pisica trebuie sa serveasca masa intr-un mediu controlat. Trebuie sa fiti atenti si unde depozitati hrana caini sau hrana pisici. Nu faceti stocuri mari de hrana, puteti oricand comanda dintr-un pet shop online. Oferiti companionului mancare pentru animale de calitate, asigurandu-va astfel ca nu va avea probleme de sanatate ce pot vicia mediul in care traiti. La recomandarea medicului veterinar puteti sa-i completati hrana cu suplimente nutritive.

Daca toate aceste “reguli” sunt atent respectate si impuse nu aveti a va teme. Din contra, cresterea unui animal de companie in preajma unui copil va va aduce mari bucurii, veti observa chiar progrese uimitoare pe care copilul le va face. Concepte precum socializare, prietenie, atentie, responsabilitate sunt mult mai usor asimilate de copii atunci cand au alaturi un bun prieten, asa cum este un caine sau o pisica.

Spune-ti parerea!