- Denumire: American Mastiff
- Origine: Statele Unite
- Talie: mare
- Categoria rasei: Caini de serviciu
- Speranta de viata: 10-12 ani
- Temperament: Respectabil, afectuos, prietenos, curajos, calm, protectiv
- Inaltime si greutate: masculi: 81-91 cm, femele: 71-86 cm; masculi 73-91 kg, femele 64-82kg
- Culori: cafenie, piersica, pete de alb
- Promotii excelente la hrana si accesorii pentru caini
Prezentare American Mastiff
Cainele American Mastiff poate avea culoarile bej, piersica si maron inchis patat. Cateii se nasc cu culoarea inchisa, dar se deschid la culoare odata cu inaintarea in varsta. Culoarea lor reala se contureaza abia la varsta de un an.
Capul este mare, greu si de forma patrata cu urechile mari si rotunjite. Botul trebuie sa fie bine proportionat cu capul. Gatul este puternic cu o usoara arcada, spatele drept si musculos. Pieptul este adancit, lat si bine rotunjit. Picioarele din fata trebuie sa fie puternice drepte si bine separate, in timp ce picioarele din spate trebuie sa fie departate si paralele. Are un comportament iubitor si este devotat familiei, in special copiilor. Este un caine loial si calm, ar trebui sa fie nu fie agresiv, cu exceptia situatiei in care familia este amenintata. In astfel de situatii, devin caini de garda curajosi si feroce. American Mastiff face parte din rasa cea mai veche. Este un companion ideal pentru oricine se poate acomoda cu o rasa de taie mare din care face parte acesta. Cuvantul care iti vine in mintea la vederea lui este „masiv”. Este considerat a fi rasa cu talia cea mai mare. Si poate cantari peste 100 kg. Un mastiff pe nume Zorba, listat in Cartea Recordurilor in anul 1989 a atins greutatea de 146 kg.
Dar, dupa cum am mentionat deja, desi aspectul sau pare infricosator, temperamentul acestuia este bland si docil. Prin exercitiu, se simte acasa in orice fel de mediu, de la tara la oras. Daca credeti ca Mastifful este un caine de exterior, trebuie sa va ganditi din nou, pentru ca el prefera comfortul casei si prezenta familiei sale.
Ca orice caine, si Mastifful are partile lui mai putin bune. De exemplu, este predispus la flatulenta. Dar, dietele rezolva acest aspect, atat din punct de vedere al diminuarii frecventei cat si al mirosului emanat. De asemenea, casforaie. Iar un Mastiff care sforaie face mult zgomot. Apoi, te trezesti cu elefantul in camera: talia lui impunatoare. Trebuie sa te gandesti si la faptul ca, in cazul in care se va rani sau se va imbolnavi, va trebui carat. Fiind predispus la atac de cord, viata lui ar putea fi mai scurta. La toate aceste lucruri, trebuie sa te gandesti inainte de a cumpara un Mastiff. Dar, daca nu reprezinta o corvoada pentru tine, vei constata ca toate acestea sunt diminuate in comparatie cu dragostea, devotamentul si compania pe care ti le ofera un Mastiff.
[mks_button size=”medium” title=”Vezi aici promotii la hrana caini” style=”squared” url=”http://profitshare.ro/l/2906431″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”1″]
Personalitate si temperament
Cainii din rasa American Mastiff sunt foarte loiali si devotati familiei. Au un aspect impunator si dominator, sunt neinfricati, atenti, si extrem de curajosi. Te poti baza pe o astfel de rasa vigilenta si inteligenta. Mastiffului ii place compania si afectiunea si nu se simte bine in solitudine pe perioade mai lungi de timp. Nu se va intelege bine cu alte animale de companie cu care nu a crescut impreuna. Mastifful este prin natura sa un protector si extrem de posesiv. Cainele American Mastiff nu este recomandat pentru proprietarii novice si inactivi. Mastifful este o combinatie intre bunatate, curaj si docilitate. Intotdeauna este respectabil, nu este niciodata timid sau vicios, este sociabil, si trateaza strainii obisnuiti cu respect. Desi, din afara poate parea un caine dur, Mastifful este un caine sensibil, care poate deveni timid, fricos sau agresiv daca nu este manevrat asa cum trebuie. Temperamentul sau este influentat de o multime de factori, cum ar fi ereditatea, exercitiul si socializarea. Cateii cu temperamente frumoase sunt curisi si jucausi, gata de se apropie de oameni si sa ii imbratiseze.
Se recomanda cunoasterea parintilor inainte de a achiziona un caine American Mastiff.
Ca orice caine, Mastifful are nevoie de socializare timpurie – expunere la oameni, peisaje sunete si experiente – atunci cand sunt tineri, pentru a creste intr-o forma buna.
Antrenament
Mastiful are nevoie de un antrenor dominator. Nu raspunde la metode dure. Este usor sa-i faci pe plac, dar dificil de antrenat. Trebuie coordonat cu fermitate, corectitudine, rabdare, respect si frecventa. Exceleaza in urmatoarele servicii: paza, caine politist, tragerea greutatilor, cautare si salvare. Merge incet si este predispus la lenevie. Pentru mentinerea cainelui in forma si in starea de fericire se recomanda plimbari zilnice in lesa, sau jocuri intr-o curte ingradita.
[mks_button size=”medium” title=”Hrana caini si accesorii la cele mai mici preturi” style=”squared” url=”http://profitshare.ro/l/2906431″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”1″]
Sanatate
Cainii American Mastiff sunt sanatosi, in general, dar la fel ca in cazul tuturor raselor, sunt predispusi la anumite afectiuni. Insa nu toti cainii din rasa American Mastiff vor suferi de aceste afectiuni, dar este important sa le acordam atentie.
Displazie de sold: Aceasta afectiune este ereditara, femurul nu este bine sudat in articulatia soldului. Unii caini prezinta schiopatare pe unul sau ambele picioare posterioare, sau nu prezinta niciun semn. Aceasta afectiune se poate depista cu ajutorul radiografiei. Displazia de sold se poate inrautati de catre factorii de mediu, cum ar fi cresterea in greutate cauzata de o hrana bogata in calorii, sau ranile provocate de sarituri sau cazaturi.
Atrofie retinala progresiva: Aceasta este o boala oculara degenerativa care in final va conduce la orbire din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele globului ocular. Atrofia retinala progresiva se poate detecta cu cativa ani inaintea semnelor de orbire. Din fericire, cainii isi pot utiliza celelalte simturi pentru a compensa lipsa simtului pierdut, iar poate duce o viata fericita in ciuda pierderii suferite. Tot ce trebuie este sa nu muti mobila si obiectele din casa prea des. Crescatorii de elita au caini cu certificate eliberate anual de catre medicul veterinar si in mod normal nu cresc caini cu o astfel de boala.
Atac de apoplexie: Aceasta boala are multe cauze, printre care epilepsia si traumele. Desi, nu se vindeca, aceasta boala poate fi tinuta sub control cu medicatie. Cu management adecvat, cainele care sufera de aceasta afectiune poate trai o viata lunga si frumoasa.
Cistinuria: Cistinuria este un defect ereditar al rinichilor. Rinichii filtreaza aminoacidul cistina si il impiedica sa intre in urina, dar in cazul cainilor cu cistinurie, acidul patrunde in urina. Cistina este mai apoi reabsorbita in tubul renal acolo unde adeseori se formeaza calculi renali sau vezicali, care provoaca blocaje renale sau inflamatii ale tractului urinar. Daca cistinuria nu este tratata, blocajele uretrale pot fi fatale. Tratamentele trebuie implementate rapid si de obicei includ un medicament care previne formarea calculilor. Prezenta mai mult la masculi pot trece ani pana la aparitia semnelor, daca vor aparea. Nu toti cainii cu cistinurie formeaza calculi. Exista teste ADN care spun daca cainele are aceasta predispozitie genetica.
Torsiune gastrica: Cunoscuta si sub denumirea de dilatatie, aceasta afectiune poate fi fatala. Afecteaza cainii de talie mare, cainii cu pieptul adancit, in special atunci cand li se da o cantitate mare de hrana, o data pe zi, ei mananca rapid, beau cantitati mari de apa rapid sau fac exercitii fizice intense dupa mancare. Diatatia apare atunci cand stomacul este plin cu gaz iar apoi se rasuceste. Cainele nu poate ragai sau vomita pentru a elimina gazele acumulate in stomac iar circulatia sangelui catre inima este impiedicata. Tensiuna arteriala cade iar cainele intra in soc. Fara interventie medicala urgenta, cainele moare. Printre semnele acestei afectiuni: depresie, letargie, lipsa odihnei, slabiciune si ritm cardiac alert.
Cancer: Cainii, ca si oamenii pot contracta cancerul. Exista multe tipuri de cancer, iar succesul tratamentului difera in fiecare caz in parte. Anumite forme de cancer, tumorile, se pot elimina chirurgical, altele sunt tratate cu chimioterapie, iar altele sunt tratate atat chirurgical cat si medical. In cazul cainilor din rasa Mastiff este frecevent cancerul denumit osteosarcom (cancerul de oase). Primul semn de osteosarcom este ologeala, dar este nevoie de o radiografie pentru a stabili daca intr-adevar este vorba despre cancer. Osteosarcomul este tratat in mod agresiv, de obicei prin amputarea membrului sau chimioterapie. Cu tratament, cainii pot trai noua luni, doi ani, sau mai mult. Din fericire, cainii American Mastiff se pot adapta usor in 3 membre si nu au parte de aceleasi efecte adverse provocate de chimioterapie, ca in cazul oamenilor, cum ar fi greata si caderea parului.
[mks_button size=”medium” title=”Vezi aici cele mai bune diete pentru caini” style=”rounded” url=”https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=00572b22f&unique=32a6cdf55&redirect_to=http%253A%252F%252Fpentruanimale.ro%252Fdiete-veterinare-caini” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”1″]
Ingrijire American Mastiff
Cainii American Mastiff sunt caini de casa. Se pot adapta oricarui mediu, oras sau tara, dar se simt cel mai bine la o casa cu curte. Nevoia de exercitiu este moderata. Un adult va fi satisfacut cu 20-30 de minute de plimbare zilnica. Fiind un caine de talie mare, nu va fi un bun companion pentru alergaturi. Se supraincalzesc foarte repede, iar articulatiile se pot degrada din pricina stresului articular in timpul alergarii. Plimbarile se fac dimineata si seara. In timpul zilei, cainele trebuie sa aiba apa la dispozitie, in cazul in care se incalzeste.
Cateii sunt mai activi si au nevoie de joaca in aer liber intr-o curte ingradita. Pana la varsta de 18 luni se recomanda a se evita sariturile, plimbarile lungi si alte exercitii care i-ar putea distruge oasele, muschii si tendoanele inca in proces de dezvoltare. Trebuie lasati sa se joace, sa se plimbe si sa se odihneasca la in voia lor. Dupa varsta de 18 luni, cantitatea de exercitiu poate fi crescut treptat, pana la un nivel moderat. Cateii American Mastiff sunt galagiosi, curiosi si implicati in toate. Dresajul si antrenamentul sunt expres recomandate. Ii va tine departe de probleme si de distrugerea obiectelor.
Obiectele care se pot sparge, hrana si alte obiecte care ar putea fi distruse trebuie tinute departe de cainele adult. Indiferent de varsta, le place sa mestece. Prin urmare, trebuie invatati ce e bine de mestecat si ce nu.
Promotii excelente la hrana caini, medicamente si accesorii gasesti la eMAG, pentruanimale si PetMArt.