Plimbarea in parc trebuie sa fie un moment de placere si relaxare atat pentru prietenul patrped, dar si pentru dvs. Amandoi aveti nevoie de aer curat si liniste, dar si de socializare si plimbare. Pentru ca placerea sa nu fie stricata de vreun nefericit eveniment trebuie sa aveti in vedere cateva reguli de care sa tineti cont ori de cate ori iesiti la o plimbare in parc.
Pentru ca regulile de mai jos sa va fi de maxim ajutor trebuie sa plecam de la ideea ca noi, ca si proprietari, ne cunoastem cel mai bine cainele. Ii stim capriciile, stim ce-l deranjeaza, dar si ce-l entuziasmeaza peste masura, in general cam tot ceea ce-l poate face sa se comporte anormal intr-o anumita situatie.
Parcurile unde sunt locuri speciale pentru caini sunt adeseori pline de animalute dintre cele mai diverse: talii diferite, comportamente diverse, dar si stapani mai mult sau mai putin atenti. Incaierarile intre caini sunt de evitat, asa cum de evitat sunt si alte evenimente care pot avea ca subiect catelul dumneavoastra. Sa nu uitam, pe aleile parcului sunt copii care reactioneaza imprevizibil la vederea unui catel, dar si biciclisti, rolleri etc.
Atata vreme cat nu suntem intr-un spatiu “safe” pentru caine – acele tarcuri amenajate special pentru agrementul cainilor, trebuie sa fim permanent atenti si daca preferam sa nu tinem cainele in lesa sa avem grija ca el sa fie permanent in aria noastra vizuala si destul de aproape pentru a putea interveni in caz de nevoie. Daca parcul este aglomerat si consideram ca pot surveni momente mai putin placute, atunci ar fi bine ca pana in locul de joaca sa tinem catelul in lesa. Purtarea lesei este, de fapt, o conditie obligatorie pentru plimbarea in parc, fapt semnalat, de obicei, si de semnele plasate de administratia parcului. Trebuie sa le respectam!
In functie si de rasa, dar si de comportament, trebuie sa aveti grija la modul cum se manifesta animalutul dumneavoastra. Unii caini inteleg sa se joace intr-un mod putin mai agresiv, pot interactiona mai violent cu alti caini. Trebuie sa fiti atenti si sa evitati harjonelile care se pot transforma in lupte.
Pentru a verifica starea de vigilenta a catelului, pentru a vedea ca este permanent ancorat in realitate este bine ca din cand in cand sa-l chemati. Daca nu vine imediat la dvs. incercati sa-l mai domoliti. Daca raspunde instantaneu musai sa-l felicitati, sa-i aratati ca se afla pe drumul cel bun.
Asa cum spuneam, cainele trebuie sa se afle permanent in raza dvs. Vizuala si destul de aproape incat vocea sa va fie auzita. Daca in tarcul special amenajat pentru caini nu se afla si alte animale, il puteti lasa sa zburde mai mult, sa ia distanta mai mare. Acolo nu aveti de ce sa va temeti.
Reguli pentru plimbarea in parc:
- Asigurati-va ca animalutul este la zi cu toate vaccinarile.
- Nu mergeti in parc cu catelusele in calduri.
- Nu duceti in parcurile aglomerate puii de catei. Sistemul lor imunitar nu este indeajuns de dezvoltat.
- Utilizati lesa ori de cate ori considerati ca este necesar. Atat pentru a nu se rataci catelul, dar si, mai ales, pentru a evita interactiunile mai dure cu alti caini.
- In cazul in care cainele da dovada de un comportament agresiv, puneti-i lesa si indepartati-l de zona in care dadea semne de violenta.
- Nu lasa cainele sa sape gropi. Nu este nici placut, mai mult poate deveni periculos pentru alti caini sau chiar oameni. Un copil alergand pe iarba isi poate usor suci o glezna intr-o astfel de groapa. In plus, daca incurajam un astfel de comportament in parc trebuie sa ne asteptam ca si acasa, in curte, sa avem parte de adevarate transee.
- Respecta regulile parcului, acolo unde ele sunt afisate.
- Nu in ultimul rand, nu uita sa cureti dupa caine, de fiecare data. Cand plecati de acasa trebuie sa va asigurat ca aveti 2-3 pungulite in buzunar.