- Denumire: Boxer
- Origine: Germania
- Talie: Medie
- Categoria rasei: Caini de serviciu
- Speranta de viata: 9 – 12 ani
- Temperament: jucaus, inteligent, prietenos, devotat, loial, energic, calm, neinfricat, increzator, vioi, curajos
- Inaltime si greutate: masculi: 56–63 cm, femele: 53–60 cm; masculi 30–34 kg, femele 23–27 kg
- Culori: Cafeniu, alb, tigrat
[mks_button size=”medium” title=”Promotii la hrana uscata pentru cainii Boxer” style=”squared” url=”http://profitshare.ro/l/1906796″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]
Prezentare
Cainele boxer, de origine germana, are un aspect impunator si puternic. Este un caine de paza, caine ghid, caine de alarma in caz de incendiu. Boxerul nu este considerat pe deplin matur pana la varsta de 3 ani.
Este un caine inteligent, alert, neinfricat, si prietenos. Este loial familiei, ii place sa se joace, dar este si incapatanat, in special atunci and metodele utilizate sunt aspre si dure.
Boxerii sunt renumiti pentru loialitatea si dragostea lor pentru familie. Cu strainii, in prima faza, sunt neincrezatori, dar mai tarziu, daca nu percep niciun pericol, nu vor fi agresivi. Sunt atat de iubitori incat gandesc despre ei ca sunt caini de luat in brate, prin urmare vor sta cat mai aproape de mebrii familiei.
Cainii boxeri sunt foarte optimisti, fericiti si plini de energie. Le place sa se joace in stilul pisicii, cu o jucarie, cu un castron de mancare si chiar cu proprietarul.
Este o incantare sa vezi un Boxer alergand. Sunt foarte exuberanti, gratiosi si vor aduce repede zambetele pe fetele oamenilor, in special daca incep sa faca sarituri, rasuciri si intoarceri special pentru a-si distra privitorii. Dar viata nu este doar joc si distractie pentru un boxer. Ei sunt utilizati frecvent in activitati de politie, militaresti si activitati de cautare si salvare. Cainele Boxer exceleaza in ascultare si agilitate.
Boxerii nu trebuie lasati in aer liber pe perioade extinse de timp datorita sensibilitatii lor la clima schimbatoare.
Boxerii nu sunt potriviti pentru oricine, dar daca iti vrei sa ai un caine mare caruia ii place sa fie rasfatat si sa fie prietenos cu copiii si daca vrei sa ai un caine care sa fie stimulat fizic si psihic, Boxerul ar putea fi cainele potrivit pentru tine.
Personalitate si temperament
Boxerul este un caine alert si vigilent. Atunci cand nu face pe clovnul, este un caine demn si sigur pe sine. Cu copiii este jucaus si rabdator. Strainii sunt intampinati cu o atitudine precauta dar rasounde politicos prietenilor. Este agresiv doar atunci cand urmareste protejarea casei si a familiei.
Temperamentul lor este afectat de o multime de factori, intre care ereditatea, antrenamentul si socializarea. Cateii cu temperamente pozitive sunt curiosi, jucausi, gata sa se apropie de oameni si sa fie imbratisati de acestia.
Ca fiecare caine, Boxerul are nevoie de socializare timpurie si expunere la cat mai multe categorii de persoane, panorame, sunete si experiente – atunci cand sunt tineri. Socializarea ajuta catelul sa se dezvolte armonios.
[mks_button size=”medium” title=”Ai un Boxer? Vezi aici jucarii de care o sa se bucure” style=”squared” url=”http://profitshare.ro/l/1906798″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]
Antrenament
Boxerul este un caine inteligent si prinde invataturile cu repeziciune. Dresajul bazat pe ascultare este esential. Boxerii au nevoie de un proprietar dominator, capabil sa-i controleze. Nu raspund pozitiv la metodele dure si aspre. Antrenamentul si dresajul trebuie sa se bazeze pe corectitudine, fermitate si consecventa. Le place sa invete si sa puna in aplicare trucuri.
Cainelui Boxer ii place jocul si exercitiul in aer liber in mod regulat. Le place sa se joace cu familia. Este important sa fie mereu stimulati si ocupati cu activitati, mai ales atunci cand se afla in casa, pentru preveni astfel comportamentul distructiv. Cainele Boxer se va acomoda intr-un apartament cu conditia sa faca suficiente exercitii.
Sanatate
Cancer. Cainii boxeri sunt predispusi la dezvoltarea tumorilor, limfoamelor si tumorilor pe creier. Cainii cu blana alba pot dezvolta cancer de piele.
Stenoza aortica/stenoza sub-aortica. Este defectul inimii cel mai des intlanit la Boxeri. Aorta se ingusteaza dedesubtul valvei aortice, fortand inima la o activitate mai intensa pentru pomparea sangelui in corp. Aceasta afectiune provoaca lesin si moarte subita. Este o afectiune ereditara, dar modul de transmitere este necunoscut. In mod obisnuit, un cardiolog veterinar pune diagnosticul acestei afectiuni dupa depistarea unui murmur cardiac.
Cardiomiopatia sau aritmia ventriculara este o afectiune ereditara. Inima cainelui bate in mod eronat cateodata (aritmie) din cauza unei tulburari de conductibilitate electrica. Aceasta poate provoca slabiciune, colaps sau moarte subita. Datorita faptului ca aceasta afectiune este dificil de depistat, poate provoca moarte subita.
Displazie de sold: Aceasta afectiune este ereditara, femurul nu este bine sudat in articulatia soldului. Unii caini prezinta schiopatare pe unul sau ambele picioare posterioare, sau nu prezinta niciun semn. Aceasta afectiune se poate depista cu ajutorul radiografiei. Displazia de sold se poate inrautati de catre factorii de mediu, cum ar fi cresterea in greutate cauzata de o hrana bogata in calorii, sau ranile provocate de sarituri sau cazaturi.
Hipotiroidism: apare atunci cand hormonul produs de glanda tiroida este la un nivel anormal. Un semn usor al acestei afectiuni poate fi infertilitatea. Printre semnele mai evidente se enumera obezitatea, deprimarea mentala, aplecarea pleoapelor, nivel redus de energie si cicluri neregulate de intrare in calduri. Blana cainelui incepe sa devina aspra iar parul incepe sa cada, in timp ce pielea devine aspra si inchisa la culoare. Hipotiroidismul poate fi tratat cu medicatie zilnica care va continua pe tot parcursul vietii. Orice caine care primeste tratament zilnic pentru tiroida, poate trai o viata plina si frumoasa.
[mks_button size=”medium” title=”Diete veterinare pentru caini” style=”squared” url=”//event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=2adb44b45&unique=32a6cdf55&redirect_to=http://pentruanimale.ro/diete-veterinare-caini” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]
Distrofia corneeana: Aceasta se refera la cateva afectiuni oculare neinflamatorii, dobandite ereditar. Unul sau mai multe straturi ale corneei sunt de obicei afectate, nu neaparat in mod simetric. In majoritatea cazurilor, distrofia corneeana apare ca ca o zona opaca in centrul corneei sau in vecinatatea zonei periferice. In mod normal, aceasta afectiune nu este dureroasa, cu exceptia cazulu iin care se dezvolta ulcerul corneean.
Torsiune gastrica: Cunoscuta si sub denumirea de dilatatie, aceasta afectiune poate fi fatala. Afecteaza cainii de talie mare, cainii cu pieptul adancit, in special atunci cand li se da o cantitate mare de hrana, o data pe zi, ei mananca rapid, beau cantitati mari de apa rapid sau fac exercitii fizice intense dupa mancare. Dilatatia apare atunci cand stomacul este plin cu gaz iar apoi se rasuceste. Cainele nu poate ragai sau vomita pentru a elimina gazele acumulate in stomac iar circulatia sangelui catre inima este impiedicata. Tensiuna arteriala cade iar cainele intra in soc. Fara interventie medicala urgenta, cainele moare. Printre semnele acestei afectiuni: depresie, letargie, lipsa odihnei, slabiciune si ritm cardiac alert.
Alergii: Boxerii sunt predispusi la alergii, atat alergii de mediu cat si alergii alimentare. In cazul in care cainele prezinta prurit, trebuie consultat de medicul veterinar.
Surzenie: Cainii boxeri cu blana alba sunt susceptibili la surzenie. Aproximativ 20 de procente dintre cainii Boxeri prezinta surzenie.
Ingrijire
Boxerii sunt caini de casa, desi le-ar placea sa se joace intr-un spatiu inchis in aer liber.
Cainilor boxeri le place sa se joace. Pentru mentinerea tonusului muscular si satisfacerea nevoilor de exercitiu, cainele are nevoie de joaca sau plimbare de doua ori pe zi, timp de 30 de minute.
Rabdarea este elementul cheie in ingrijirea Boxerului. Trebuie dus la olita la momente regulate si trebuie laudat atunci cand isi indeplineste sarcinile.
Hranire
Cantitatea: 2 – 3 masuri de hrana uscata de calitate superioara divizata in doua mese pe zi.
NOTA: Cantitatea de hrana administrata cainelui tau este in functie de talie, varsta, conformatie fizica, metabolism si nivelul de activitate. Fiecare caine are nevoi individuale, necesarul de hrana difera de la individ la individ. Calitate hranei face diferenta in viata cainelui.
Boxerul se va mentine in forma daca este hranit de doua ori pe zi, masurat, si hrana nu se va tine la discretie. Mijlocul cainelui trebuie sa fie vizibil iar coastele trebuie simtite in momentul palparii, dedesubtul unui strat de muschi. In cazul in care coastele cainelui sunt acoperite de grasime, trebuie urmata o dieta.
Buna ziua , m-a numesc Dana si citind despre bolile boxerilor am simțit nevoia de a va așterne câteva rânduri despre boxerul meu MAX care a murit de la o tumora pe creier , i-am depistato pe 1 febr 2017 si a murit după 5 luni mai exact pe 1 Iulie 2017 ,,ajutat ,, de mine si de medicul veterinar in ultima zi de viața mi-a făcut 15 crize de epilepsie , nu va Imaginați stimați cititori ce chin a fost pe el si pe mine , am luat decizie … ffffoarte greu si astăzi la 2 luni de când nu mai este printre nou îmi este tare dor de el . Era jucăria casei , era stăpânul casei , era ascultătorul meu si suflețelul meu . Așa ca sfatul meu este jucativa si bucurați-vă stăpâni de boxeri cât mai mult cu putința cu iei sunt niște animăluțe Extraordinare cu respect. Dana