Ingrijire caini

Care sunt principalele repere in ingrijirea cateilor

Desi unii oameni o fac sa para simpla, ingrijirea unul catel nu este nici pe departe asa. Practic, de cele cateva activitati pe care le desfasoara stapanul depinde intreaga viata a catelului, fericirea, sanatatea si voiosia sa, asa ca trebuie sa fim foarte atenti la nevoile acestuia, sa tinem cont de ceea ce spun specialistii si sa intervenim cu promptitudine de fiecare data cand este nevoie.

In primul rand, un caine are nevoie, ca si un om, de un loc in care sa stea. Putem construi sau cumpara un cosulet pentru rasele mici, sau o cusca pentru cele mai mari. Daca tinem cainele afara din casa, este bine ca pe timp de iarna sa ii captusim cusca utilizand multe haine groase care sa ii tina de cald. Chiar si cainii cu blana groasa pot sa sufere din cauza frigului sau a umezelii, asa ca trebuie sa fim foarte atenti sa ii tinem in cele mai bune conditii.

La fel, sau poate chiar mai important este mersul la doctor. Daca alegem sa cumparam un caine mic, este bine sa il ducem la medicul veterinar inca din primele saptamani de viata, pentru a i se administra toate vaccinurile de care acesta are nevoie. Daca toate interventiile necesare au fost facute in primele trei luni, vaccinarea trebuie sa se faca mai apoi o data la un an. Cainii, indiferent de varsta, sunt sensibili si la parazitii interni, asa ca trebuie acordata o mare atentie simptomelor acestora iar animalutul trebuie tratat la timp. Impotriva parazitilor externi, in special a puricilor, se pot lupta mai usor, utilizandu-se sampoane anti purici sau obisnuitele zgarzi.

Hrana patrupedelor este la fel de importanta. Se stie ca acestea prefera mancare facuta in casa, asa ca puiul, vita, ouale si laptele (mai rar) si unele legume si fructe (morcovi, mere etc), orezul sau mancarurile din grau si porumb sunt indicate pentru consum. In schimb, carnea de porc, dulciurile, cartofii sau oasele nefierte pot cauza efecte nedorite sanatatii animalelor. O solutie si mai simpla este hranirea cu hrana speciala pentru catei. Sortimentele umede trebuie sa fie combinate cu cele uscate, pentru ca animalele sa beneficieze de avantajele oferite de ambele. Majoritatea tipurilor de hrana cumparate se adreseaza unei anumite categorii de putrupede (pentru rase mici sau mari, pentru pui, pentru adulti sau chiar si pentru caini cu predispozitie spre ingrasare), asa ca atentie si la acest lucru.

Acum ca am depasit aspectele mai tehnice ale ingrijirii cateilor, putem trece si la cele care tin de partea mai emotionala a relatiei. Un caine, chiar si atunci cand creste, are nevoie sa se joace, cu jucarii si diverse obiecte cumparate, dar, si mai important, cu stapanul. Acesta trebuie ingrijit, pieptanat si plimbat, mangaiat si laudat cand este cuminte sau isi face datoria. Relatia cu un animal de companie se stabileste treptat si omul trebuie sa ii arate cainelui ca tine la el si ca are grija de el. Avand un astfel de stapan, care ii raspunde la toate nevoile, orice caine va fi fericit si va putea transmite aceasta stare si celor din jurul sau.

Spune-ti parerea!