Adoptarea unui catel va merge fara probleme daca anticipam putin momentul si facem cateva pregatiri speciale pentru catelusul ce urmeaza sa ne aduca stropi de bucurie si energie in casa.
Sunt cateva reguli de trebuie sa tinem neaparat seama pentru a-i face micutului catelus o acomodare cat mai placuta si o tranzitie nu foarte abrupta de la mediul de unde a fost preluat la noua si viitoarea lui casa.
Cosul de transport. Chiar din momentul din care il preluati de la fostii stapani este bine sa aveti un cos/paner pentru transport. Va va folosi si ulterior la vizitele facute la medicul veterinar sau in calatorii si este bine ca micutul sa se obisnuiasca si sa-si personalizeze/marcheze “mijlocul de transport”. Il va ajuta sa nu perceapa prea agresiv calatoriile, va fi mai putin stresat si isi va da seama repede ca respectivul obiect este casuta lui de plimbare.
Coliere pentru catei & lese. Daca in prima instanta nu putem vorbi despre o lesa, catelusul urmand a o purta putin mai tarziu, un colier frumos, poate si cu un medalion personalizat (ca si personalizare propunem tuturor crescatorilor sa mentioneze pe medalioane numele la care raspunde catelusul, dar si o modalitatea de a contacta proprietarul in cazul unei nefericite pierderi – un numar de telefon este perfect, dar poate fi si o adresa de e-mail). Curelusa de la gatul catelusului trebuie musai sa fie ajustabila, caci, da, ce minune, catelusul mai si creste 🙂 Dincolo de rolul ei de a sustine medalionul, curelusa este si un mod de a obisnui catelul cu viitoarea lesa. Asa cum spuneam la inceputul acestui paragraf, lesa nu este obligatorie, insa nu ar fi rau sa o aveti deja prin casa, fie si doar ca element decorativ si jucarie pentru catelus. Se va juca, se va imprieteni cu ea si, in cele din urma, cand va trebui folosita catelul o va accepta fara probleme.
Vase speciale pentru hrana si apa. Si noi avem obiecte favorite. Parca apa este mai buna dintr-o anumita cana, ba chiar si mancarea are un gust mai bun din “acea” farfurie, nu? La fel se intampla si la catelusi: isi dezvolta preferinte si accepta drept favorite anumite obiecte in detrimentul altora. Pentru o acceptare totala ar fi bine ca la inceput sa aveti cate 2-3 vase de hrana si 2-3 de apa, diferite (atentie insa, diferenta trebuie sa fie facuta doar in ceea ce priveste culoarea sau forma si nu la calitatea obiectelor), pe care sa i le lasati la dispozitie o scurta perioada. Este clar, daca vede 2-3 castroane de mancare va fi putin bulversat, dar daca i le rotiti cu atentie o sa observati foarte repede spre care dintre ele se indreapta preferinta catelusului. Cand considerati ca puteti lua o decizie, lasati-i doar un castron de hrana si unul de apa. Acelea vor deveni sursele principale de alimentare.
Hrana de calitate, administrata “ca la carte”. Fiecare animalut are un istoric, atat medical, dar si in ceea ce priveste hrana pe care o accepta mai usor. Pana la urma, un catelus va ajunge sa manance “cam orice”, daca nu i se ofera si alternative. Acest “orice” trebuie insa atent selectionat si facut la sfaturile unui medic veterinar. La inceput trebuie sa luam in calcul obiceiurile de hranire ale micutului si daca trebuie indreptat catre o noua dieta atunci acest lucru se va face treptat, conform recomandarilor specialistilor veterinari. Din momentul in care aveti stabilita formula de hrana puteti sa va indreptati atentia spre magazinele online care comercializeaza astfel de produse. Va veti putea bucura de promotiile existente, de livrarea gratuita la domiciliu si de alte beneficii pe care orice pet shop online se straduieste sa vi le comunice.
Unde doarme? Ce fel de “pat” are nevoie? Este o problema. Catelusul are nevoie de un culcus cu care sa se obisnuiasca repede. Pe piata exista o varietate aproape descurajanta. Mii de modele, forme si culori dintre cele mai diverse. Ce este mai bun pentru catelusul dvs.? O intrebare la care nu putem avea un raspuns clar. Trebuie doar sa aveti grija ca materialele din care este facut sa fie de calitate, iar asternutul sa fie musai unul lavabil. In functie de buget veti gasi cu siguranta ceea ce va doriti, ramanandu-va doar sa alocati putin timp pentru cateva vizite in pet shop-uri. Daca sunteti obisnuit sa cumparati online, in cazul acesta este bine sa nu va rezumati doar la cateva detalii si fotografii existente intr-un pet shop online. Va informati in prealabil, vedeti variantele care vi le permiteti si puteti comanda chiar si dintr-un pet shop online un obiect pe care l-ati vazut deja.
Jucariile – distractie si educatie pentru noul dvs. prieten. Fiind vorba de un “copilas” jucariile sunt esentiale in educarea lui. Orientati-va achizitiile catre doua categorii de jucarii: educative – care stimuleaza creativitatea si cele care ii permit sa se simta “caine”. Adica jucarii pe care sa le poata roade, molfai. Il vor ajuta sa-si dezvolte o “muscatura” corecta si ferma, ceea ce ii va fi de folos in “lupta” cu bobitele de hrana. Jucariile au si darul de a-l face sa se simta confortabil, de a percepe noul mediu ca pe unul prietenos, dezirabil.
Speram ca sfaturile pe care ne permitem sa vi le prezentam va vor fi de folos atunci cand hotarati ca avenit vremea sa aveti un nou prieten in casa. Daca deja ati trecut de aceasta faza si aveti un catelus in casa va rugam sa ne spuneti intr-un comentariu parerea dvs. fata de acest articol si ce anume in plus ar trebui sa mai ia in calcul un viitor posesor de catelus.